neděle 26. ledna 2014

Pokračujeme......

Nejprve jedna speciální prosba - nevíte prosím někdo o levném autě s plným ručním řízením (nejlíp Trabantu - ten dokážou s Tomášem i komplet opravit) pro Matyáše?  Aby se dokázal přepravovat mezi fakultami?

Děkujeme čtenáři R.K. za kys. skořicovou a kyanooctovou, stále však sháníme některé další sloučeniny... zejména chloracetylchlorid (čistý, doma vyrobený je nevyčistitelný a tlakovou lahev s chlorem nemáme)

Kony s upravenými robůtky zvítězil ve své kategorii v soutěži "Napájení sluncem"

Generálka před soutěží - nové články

Vojta pokračuje v návrhu desky pro robůtka a quadcoptéru, v pondělí by deska měla jít do výroby, zrovna tak jako laserované díly pro quadcoptéru





Pro tento mrazivý týden vše.......


neděle 19. ledna 2014

A jedeme dál......

Nejprve jedna speciální prosba - nevíte prosím někdo o levném autě s plným ručním řízením (nejlíp Trabantu - ten dokážou v Tomášem i komplet opravit) pro Matyáše?  Aby se dokázal přepravovat mezi fakultami?

Dále - nemáte někdo prosím doma NTB nebo aspoň 2,5" PATA disky? Marek vůbec nemá a Járovi shořel....

Draslík - další syntézy......






Malá švestička ze zahrádky - syntéza kys. mandlové bez kyanidu (proto s nízkým výtěžkem)

A) Maloobjemová preparace
Do 100ml třihrdlé baňky opatřené teploměrem, septem, magnetickým míchadlem a chladičem bylo vloženo 10ml benzaldehydu, 20ml chloroformu a 0,4g TEBAC. Směs byla na vodní lázni vytemperována na 60°C a přes septum přikapáno (t=10min) 25ml 50% NaOH.
Směs byla při uvedené teplotě dále míchána po dobu 1h. Po ukončení míchání byla směs vlita do 100ml vody, dalšími 50 ml vody byla vypláchnuta baňka, organická fáze byla oddělena a vylita. Vodná fáze byla v kádince na MM upravena  pomocí 15% HCl na pH1. Dále byla v.f. nalita do 250ml dělící nálevky a extrahována 3x50ml etheru. Etherová fáze byla vložena do kulaté 500ml baňky, přidáno 15ml toluenu a na rot. v. odparce byla směs zahuštěna na objem cca 20ml.
Po odpaření byla baňka ponechána při teplotě 5°C po dobu 2h a vyloučený produkt odsán na fritě,
baňka vypláchnuta dalšími 15ml toluenu. Výtěžek 1,24g

B) Velkoobjemová preparace
Do 500ml třihrdlé baňky opatřené teploměrem, septem, magnetickým míchadlem a chladičem bylo vloženo 50ml benzaldehydu, 100ml chloroformu a 2g TEBAC. Směs byla na vodní lázni vytemperována na 60°C a přes septum přikapáno (t=15min) 125ml 50%  NaOH. Směs byla při uvedené teplotě dále míchána po dobu 1h. Po ukončení míchání byla směs vlita do 400ml vody, dalšími  50ml vody byla vypláchnuta baňka, organická fáze byla oddělena a vylita (odebrán vzorek pro TLC z org fáze a vodné fáze). Vodná fáze byla v kádince na MM upravena pomocí 15% HCl na pH1. Dále byla v.f. nalita do 1l dělící nálevky a extrahována 3x225ml etheru. Etherová fáze byla vysušena pomocí mol. sít 4A, zfiltrována, vlita do 1l baňky, přidáno 50ml toluenu a směs na RVO zahuštěna na objem cca 45ml. Po vychladnutí vložena do mrazničky (teplota -12°C), po třech hodinách vyjmuta a vyloučený produkt zfiltrován.
Sušení za sníženého tlaku po dobu 12 hodin.
Výtěžek: 7,8g (9,56% teorie)

Vojta pokračuje na robotovi..... http://elektrorobotika.blogspot.cz/

Kony pracuje na maturitní práci..... zpracování signálu z CCD senzoru pomocí FPGA (v zadání mat. práce má díky vedoucímu práce a zároveň bývalému zaměstnavateli natvrdo Xilinx)

Pokusy z dřívějška s Alterou


První pokusy s Xilinx

Dále děkujeme za zápůjčku vývojové desky Spartan panu M.K.
Jestli jsem na někoho zapomněl tak se fakt omlouvám, ale mám mraky starostí a navíc Kony, Dan, Vojta, Matyáš, Petr a Draslík letos maturují........